Vastgoed / Huurrecht

Nieuwe kansen in met name Amsterdam en Utrecht voor beleggers, projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren

Minister Blok wil het in Amsterdam en Utrecht mogelijk maken dat gerealiseerde kleine nieuwbouw woningen in de vrije sector kunnen worden verhuurd. Dit is binnen het huidige puntensysteem niet mogelijk. Nu worden daarom grotere of luxere woningen gerealiseerd dan nodig, om er zeker van te zijn dat deze woningen in de vrije sector kunnen worden verhuurd. Daarnaast wil Blok de herontwikkeling van kantoren en zorgwoningen tot woningen in Nederland stimuleren door met nieuwe maatregelen verhuur in de vrije sector mogelijk te maken. Dit biedt nieuwe kansen voor beleggers, projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren.

De weg lijkt vrij voor de bij brief van 19 februari 2016 gepresenteerde plannen van Blok. Een motie die ertoe strekte om de onderhavige plannen te voorkomen is op 19 april 2016 verworpen. Het is de bedoeling de verhuur van woningen in de vrije sector (geliberaliseerd) per 1 oktober a.s. mogelijk te maken indien er sprake is van: 

  • nieuwbouw van kleine woningen(< 40 m2) in Amsterdam en Utrecht
  • woningen die na een ingrijpende renovatie (een zogenoemde hoog niveau renovatie) zijn gerealiseerd in heel Nederland, waarbij van herontwikkeling van kantoren en zorgvastgoed naar woningen sprake is (tenminste 40 punten worden toegekend in het geval van een renovatie leidend tot een woning die voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit voor nieuwbouw) 
  • woningen die na een gewone renovatie (niet van een hoog niveau, zoals Blok dat noemt) zijn gerealiseerd in heel Nederland,  waarbij van  herontwikkeling van kantoren en zorgvastgoed naar woningen sprake is (door gedurende 5 jaar na de renovatie een extra puntentoekenning te realiseren van 0,2 punt per investering van € 1.000,-. Deze extra punten kunnen uitsluitend worden toegekend indien de investeringen méér bedragen dan € 10.000 én deze investeringen niet hebben geleid tot een woning die voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit voor nieuwbouw).

Achtergrond
Volgens Blok is een prikkel noodzakelijk voor de realisatie van woningen in het echte middensegment van de huurmarkt, net boven de liberalisatiegrens van € 710,68. Dergelijke woningen zijn juist nodig voor een goede doorstroming op de woningmarkt, een speerpunt van Blok.

Het WWS (de puntenwaardering voor huurwoningen) prikkelt investeerders nu – om zeker te zijn dat zij een woning geliberaliseerd kunnen verhuren – meer kwaliteit (bijvoorbeeld vloeroppervlakte) te realiseren dan er gevraagd wordt. Zeker op gewilde locaties leidt dit tot realisatie van woningen met huren die beduidend hoger liggen dan van een huurwoning in het middensegment mag worden verwacht.

Diverse binnen- en buitenlandse beleggers hebben volgens Blok concreet belangstelling om te investeren in kleine, kwalitatief hoogwaardige nieuwbouwappartementen op goede locaties in diverse steden als er zekerheid is dat zij die woning geliberaliseerd mogen verhuren.

Het WWS voor de regio’s Amsterdam en Utrecht moet daarom worden verruimd voor kleine nieuwbouw woningen tot 40 m2. Dit leidt voor dergelijke woningen tot een hogere puntenwaardering in het WWS, dan de algemeen geldende waardering per vierkante meter.

Het stellen van een grens aan de huurprijs zal aan de gemeenten worden gelaten,  bijvoorbeeld door bij gronduitgifte of via een privaatrechtelijke overeenkomst met de betreffende verhuurder hierover afspraken maken.

De maatregel zal tijdelijk zijn, en wel voor een periode van vijf jaar. Daarna volgt een evaluatie.

De aanpassingen van het WWS zullen niet alleen gelden voor kleine nieuwbouw woningen in Amsterdam en Utrecht, maar in heel Nederland ook voor zogenoemde ‘ombouw’ van kantoren en zorgvastgoed naar woningen door middel van (grootschalige) renovatie. Ook dit moet een impuls aan het middensegment van de huurmarkt opleveren.

Heeft u vragen over bovenstaand artikel, neem dan contact op met mr. Tim Boer, mr. Stephan Kloosterman, mr. Stefan Pentinga, mr. Nathalie Berenschot of mr. Siegrid Reitsma van de sectie Vastgoed.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: