Arbeidsrecht

Last-in-first-out bij bedrijfseconomische ontslagen

Met ingang van 1 maart 2006 verdwijnt last-in-first-out als hoofdregel bij bedrijfseconomische ontslagen. Nu nog geldt dat binnen een groep werknemers met uitwisselbare functies de werknemer met het kortste dienstverband het eerst voor ontslag moet worden voorgedragen.

Het Ontslagbesluit zal met ingang van 1 maart 2006 voorschrijven dat de CWI voor alle ontslagaanvragen op bedrijfseconomische gronden het afspiegelings-beginsel moet toepassen. Op grond daarvan worden ontslagen meer gespreid over de verschillende leeftijdscategorieën in een bedrijf. Dit betekent dat werknemers met uitwisselbare functies worden ingedeeld in leeftijdsgroepen en dat binnen die leeftijdsgroepen de werknemer met het kortste dienstverband het eerst moet worden voorgedragen voor ontslag. Nu kan het afspiegelingsbeginsel enkel worden toegepast bij groepsontslagen van tien of meer werknemers. Voor ontslagaanvragen die voor 1 maart 2006 zijn ingediend, blijft de huidige regel last-in-first-out gelden.

Verdere versoepeling van de regels bij bedrijfseconomisch ontslag wordt verwacht omstreeks oktober 2006. Op basis van het Wetsvoorstel wijziging van het WW-stelsel en het ontslagrecht van november 2005 zal in het Buitengewoon besluit arbeidsverhoudingen de mogelijkheid wordt geïntroduceerd om bij CAO eigen ontslagcriteria af te spreken. Deze kunnen bijvoorbeeld inhouden dat niet (enkel) de duur van het dienstverband in de betreffende leeftijdsgroep een rol speelt bij de keuze voor ontslag, maar ook de kwaliteiten van de werknemer. Kleinere werkgevers zullen in praktijk afhankelijk zijn van collectieve CAO afspraken hierover in hun branche. Grotere werkgevers zullen eerder zelf met de vakbonden een CAO hierover afsluiten.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: