Vastgoed / Huurrecht

Plan Donner: stijging huurprijs sociale huurwoningen

Minister Donner van Wonen wil alle huren van (zelfstandige) sociale huurwoningen in één klap met 120 euro verhogen. Dat gebeurt door woningen in het puntensysteem extra punten toe te kennen. Veel woningen ontstijgen daardoor de sociale sector.

Dit blijkt uit informatie van Amsterdamse woningcorporaties. De plannen zijn ingrijpend voor stedelijke gebieden met veel sociale huurwoningen, zoals Amsterdam. In Amsterdam zouden, als gevolg, 28.000 van de huidige 200.000 sociale huurwoningen in de vrije sector terechtkomen. De plannen komen in de ‘huurbrief 2011’, waarin staat met hoeveel procent de huren per 1 juli mogen stijgen. Donner wil ook het puntenstelsel aanpassen.

Het ministerie wil in het ‘woningwaarderingsstelsel’ alle zelfstandige woningen 25 woonpunten extra toekennen. Een punt is 4,80 euro waard. Een deel van de woningen wordt daarmee duurder dan 650 euro per maand, (om en nabij) de grens voor de vrije sector.
De aanpassingen hebben alleen betrekking op nieuwe huurders. De verwachting is dat mensen daardoor minder snel zullen verhuizen als zij een woning in de sociale sector huren.

In het regeerakkoord lanceerde Donner drie plannen. Een energielabel, een huurstijging van 5 procent extra voor mensen met een inkomen boven de 43.000 euro en een aanpassing van het woningwaarderingsstelsel. Corporaties hoopten op een systeem waarbij sommige – en niet alle – woningen een puntentoeslag van 25 punten zou worden toegekend.

Bronnen: Het Parool, Elsevier

Heeft u vragen over bovenstaand artikel, neem dan contact op met mr. Tim Boer, mr. Stephan Kloosterman, mr. Stefan Pentinga, mr. Nathalie Berenschot of mr. Siegrid Reitsma van de sectie Vastgoed.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: