Arbeidsrecht

Meer mogelijkheden voor de werkgever door vaker en langer tijdelijke arbeidsovereenkomsten met jongeren

Vanaf 9 juli 2010 is het mogelijk om met werknemers tot 27 jaar vaker en langer opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd af te sluiten. Het betreft een tijdelijke wetswijziging die geldt tot 1 januari 2012 maar eventueel kan worden verlengd tot 1 januari 2014.

Tot 9 juli 2010 was de geldende regel voor alle werknemers dat na drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, die elkaar direct of binnen drie maanden opvolgen, de vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege voor onbepaalde tijd is. Voorts gold dat als met de tweede of derde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd de totale duur van 36 maanden werd overschreden, het laatste contract van rechtswege voor onbepaalde tijd was. Van deze hoofdregels kon slechts bij CAO worden afgeweken.

Vanaf 9 juli jl. geldt er een nieuwe regeling voor jonge werknemers. Volgens deze regeling komen werknemers jonger dan 27 jaar pas bij het aangaan van een vijfde tijdelijke arbeidsovereenkomst automatisch in vaste dienst. De duur van 36 maanden is voor de bovengenoemde groep werknemers bovendien tijdelijk opgeschroefd naar 48 maanden. Het is de bedoeling dat deze tijdelijke wet er voor gaat zorgen dat jongeren langer in dienst blijven gedurende de huidige economische crisis doordat de flexibiliteit voor de werkgever wordt verhoogd.

Er zit wel een aantal haken en ogen aan de nieuwe wet waar een werkgever op bedacht moet zijn. Zo geldt de wet niet voor werknemers jonger dan 27 jaar die op 9 juli jl. al aan de voorwaarden voldeden voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vierde contract of langer dan 36 maanden). Voorts zal op het moment dat de tijdelijke wet komt te vervallen (thans 1 januari 2012) de oude wet weer gelden. Er is een overgangsregeling die bepaalt dat de verruimde regelgeving alleen blijft gelden voor werknemers die op dat moment “in de 4e schakel” en/of tussen de 36 en 48 maanden zitten.

Bovenal moet de werkgever er goed op letten dat bij het bereiken van de leeftijd van 27 jaar de nieuwe regeling direct ophoudt van toepassing te zijn. Dit betekent dat indien op het moment dat de werknemer 27 jaar wordt en de periode van 36 maanden al is overschreden of de werknemer werkzaam is op grond van een vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, de laatste op dat moment lopende arbeidsovereenkomst automatisch voor onbepaalde tijd zal zijn.

Net als bij de oude regeling kan van deze nieuwe (tijdelijke) regeling bij CAO worden afgeweken. Om deze reden heeft de nieuwe regeling in beginsel geen gevolgen voor bestaande cao’s die een regeling kennen die afwijkt van het ketensysteem in de wet, afhankelijk van de wijze waarop die regeling in de CAO is beschreven.

De regeling geeft werkgevers in elk geval meer mogelijkheden om jonge werknemers langer op flexibele basis in te zetten. De tijd zal leren of deze tijdelijke wet het beoogde gunstige effect op de werkvoorziening voor jongeren zal hebben. Indien er sprake is van een positief effect is de kans groot dat de regeling zal worden verlengd tot 1 januari 2014.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: