Wanneer u bij de rechter procedeert, dient u, enkele uitzonderingen daargelaten, griffierecht te betalen. Onlangs is het griffierechtenstelsel gewijzigd. In de eerste plaats is de wijze van het bepalen van de hoogte van het door u te betalen griffierecht vereenvoudigd. Daarnaast wordt per 1 januari 2011 een consequentie verbonden aan het niet-tijdig betalen van griffierecht.
Hoogte griffierecht
Vanaf 1 november 2010 gelden in alle zaken vaste griffierechttarieven die worden bepaald aan de hand van de hoogte van de vordering. Waren er voorheen veel verschillende soorten tarieven, steeds afhankelijk van het soort procedure (Kort Geding / verzoekschriftprocedure / dagvaardingsprocedure enz.), thans is sprake van een vereenvoudigd stelsel waarbij wordt uitgegaan van een staffel. Afhankelijk van de hoogte van uw vordering, wordt het griffierecht vastgesteld. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen rechtspersonen, natuurlijke personen en on- en minvermogenden. In civiele zaken bij de rechtbanken, gelden (met uitzondering van sommige aktes/apostilles/legalisaties) per 1 november 2010 de volgende tarieven.
De gedachte achter de wijziging van de griffierechten, is een sterke vereenvoudiging van het griffierechtenstelsel, alsmede het verlagen van drempels voor natuurlijke personen om zich tot de rechter te wenden. Rechtspersonen betalen nu aanzienlijk meer griffierechten dan voorheen en het gat met het door natuurlijke personen te betalen griffierecht is een stuk groter geworden. Echter, wanneer u de procedure wint, zal uw wederpartij in de proceskosten (waaronder het door u betaalde griffierecht) worden veroordeeld, zodat u het bedrag alsnog kunt verhalen.
Niet-tijdig betalen griffierecht
Vanaf 1 januari 2011 worden de griffierechten niet alleen aan het begin van de procedure geheven, maar worden zij ook direct geïncasseerd. Tevens worden er vanaf dat moment processuele consequenties verbonden aan het niet-tijdig betalen van het griffierecht.
Indien de eisende partij niet binnen 4 weken na de aanvang van de zaak zijn griffierecht heeft voldaan, zal in beginsel de gedaagde partij worden ontslagen van instantie, terwijl de eiser in de kosten van de procedure wordt veroordeeld en het griffierecht onverminderd verschuldigd zal zijn.
Wanneer de gedaagde partij zijn griffierecht niet-tijdig betaalt, zal hij in beginsel bij verstek worden veroordeeld.
In beide situaties geldt evenwel een hardheidsclausule, die inhoudt dat de rechter deze consequenties buiten beschouwing kan laten indien hij van oordeel is dat ze gelet op het belang van één of meer partijen bij toegang tot de rechter, leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard. Een zeer willekeurige bepaling waarvan ons inziens niet snel sprake zal zijn.
Tot slot
Bent u voornemens een gerechtelijke procedure te starten, dan kan LRT-Advocaten u voorafgaand adviseren over de hoogte van het door u te betalen griffierecht. Zo kunt u een goede kosten/baten afweging maken en komt u niet voor verrassingen te staan.