Arbeidsrecht

Oranjegekte en Arbeidsrecht

Met het bereiken van de kwartfinales door het Nederlands elftal neemt ook de ‘oranjegekte’ weer toe. Tijdens het WK van 2010 werd een werknemer op staande voet ontslagen nadat hij de 9 meter lange vlaggenmast wilde meenemen om deze oranje te verven bij wijze van grap. Het door zijn werkgever verleende ontslag wegens ‘diefstal’ hield geen stand.

De betrokken medewerkers was sinds 1979 in dienst van Smurfit Kappa als heftruckchauffeur. In de nacht van 5 juli 2010, omstreeks 1.30 uur, heeft deze werknemer tijdens werktijd een vlaggenmast van zijn werkgever van 9 meter gedemonteerd en op zijn aanhangwagen geladen. Op weg naar huis is de werknemer door de politie staande gehouden en teruggebracht naar werkgever.

Zijn werkgever kon deze actie van de werknemer niet waarderen. Op 6 juli 2010 is de werknemer op staande voet ontslagen wegens het ontvreemden van bedrijfseigendommen. De werknemer heeft de nietigheid van het ontslag ingeroepen en gesteld dat geen sprake is van ontvreemding, maar van een WK-grap. Hij had de mast oranje willen verven en vervolgens weer willen terugbrengen.

De kantonrechter oordeelde dat voldoende aannemelijk was geworden dat de werknemer een ludieke actie voor ogen stond. Daarbij diende volgens de rechter ook in aanmerking te worden genomen dat de ‘grap’ plaatsvond in een tijd dat complete straten oranje kleurden in verband met het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Kortom, tijdens een periode van oranjegekte mag kennelijk net iets meer!

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: