De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid het wetsvoorstel met de hierboven genoemde naam aangenomen. Dit voorstel bevat een flink aantal aanpassingen van de Wet arbeid en Zorg (WAZO) en van de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA). De bedoeling van het voorstel is (in het kort) het combineren van werk en zorg voor werknemers gemakkelijker te maken dan het nu is.
De meest in het oog springende wijzigingen betreffen het partnerverlof (vaderverlof), het zorgverlof en de aanpassing van de arbeidsduur. Indien de wet ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, krijgt de vader of partner van de moeder naast het nu al bestaande recht op twee dagen betaald kraamverlof een onvoorwaardelijk recht om nog eens drie dagen onbetaald ouderschapsverlof op te nemen. De werkgever mag dit verlof dus niet weigeren.
Verder krijgt het zorgverlof in het voorstel aanzienlijk meer bereik. Waar nu ‘slechts’ kort- en langdurend zorgverlof mag worden opgenomen voor de verzorging van de zieke partner, kind en ouder, mag dit na aanname van het voorstel ook worden opgenomen om een huisgenoot, broer, zus of andere persoon met wie de werknemer een sociale relatie heeft te verzorgen.
Een verzoek om aanpassing van de arbeidsduur (meer of minder uren/dagen werken per week), tot slot, mag een werknemer op dit moment maar één keer in de twee jaar doen. Volgens het wetsvoorstel mogen werknemers voortaan ieder jaar vragen om een aanpassing van de arbeidsduur.
Vanwege een eventuele samenloop met andere wetsvoorstellen heeft de wetgever gekozen voor de mogelijkheid de inwerkingtreding van de nieuwe wet gefaseerd plaats te laten vinden. Om deze reden is er op dit moment nog geen voorgenomen datum van inwerkingtreding.
Uiteraard houden wij u hier op de hoogte van de voortgang van dit wetsvoorstel. Indien het door de Eerste Kamer wordt aangenomen (en dus daadwerkelijk wet wordt) zullen wij u op deze plek voorzien van een overzicht van alle definitieve wijzigingen.