Vastgoed / Huurrecht

Ook hennepknipperij grond voor ontbinding huurovereenkomst woonruimte!

Nederland telt naar schatting vele duizenden hennepkwekerijen, waarbij veelal sprake is van zogeheten ‘thuisteelt’. Veel professionele verhuurders hanteren een beleid van ‘zero tolerance’ ten aanzien van hennepteelt (of handel) in hun huurwoningen. Zo is in het meest recente ROZ-model Algemene bepalingen woonruimte opgenomen dat “het verboden is om in het gehuurde hennep te telen, te hebben of daarin handel te drijven van uit het gehuurde”. Het handelen in strijd met een dergelijk verbod, het plegen van wanprestatie door de huurder, is grond voor ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning.

Ontbinding en ontruiming
Indien een huurovereenkomst voor woonruimte niet een specifiek verbod op hennepteelt bevat, is hennepteelt in een huurwoning in beginsel niet in overeenstemming met de contractuele bestemming van het gehuurde (woonruimte). Daarnaast is dit niet in overeenstemming met de verplichting van de huurder om zich als een ‘goed huurder’ te gedragen. Dit omdat hennepteelt kan leiden tot (water)schade aan de woning, (stank)overlast en (brand)gevaar voor de omgeving.
Hennepteelt in een huurwoning is daarom ook grond voor ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning indien de huurovereenkomst geen specifiek verbod op hennepteelt bevat.

Hennepknipperij
In de lagere rechtspraak wordt de gevorderde ontbinding van de huurovereenkomst wegens de aanwezigheid van een hennepknipperij nog wel eens afgewezen. Zo ook in een uitspraak van de kantonrechter te ’s-Hertogenbosch uit februari 2013. De kantonrechter oordeelde dat het inrichten van (een deel van) een huurwoning als hennepknipperij op zich geen grond oplevert voor ontbinding van de huurovereenkomst. Dit omdat in geval van een hennepknipperij geen sprake zou zijn van schade aan de woning of een verhoogd risico op brand en/of waterschade.

Het oordeel van de kantonrechter wordt in hoger beroep niet gevolgd. In het zeer recente tussenarrest van 18 november 2014 oordeelde het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch:

“Het hof stelt bij de beoordeling van de grieven voorop dat, indien als vaststaand moet worden aangenomen dat in een gehuurde woning een professionele hennepknipperij wordt geëxploiteerd, dit een tekortkoming van de huurder in de nakoming van zijn huurdersverplichtingen oplevert, die in beginsel toewijzing van een vordering tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde rechtvaardigt.”

Ons advies
Ons advies is om in al uw huurovereenkomsten voor woonruimte, althans in de bijbehorende algemene bepalingen expliciet een verbod op hennepteelt en –handel op te nemen en expliciet in de huurovereenkomst te benoemen dat overtreding van dit verbod grond voor onmiddellijke ontbinding van de overeenkomst vormt. Indien een huurder in strijd handelt met een dergelijk verbod, rechtvaardigt dit in beginsel ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning. Ook wanneer er sprake is van een hennepknipperij.

Heeft u vragen over bovenstaand artikel, neem dan contact op met mr. Tim Boer, mr. Stephan Kloosterman, mr. Stefan Pentinga, mr. Nathalie Berenschot of mr. Siegrid Reitsma van de sectie Vastgoed.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: