Op 1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) volledig in werking getreden. Daarmee zijn nu ook de gewijzigde ketenregeling (opvolgende contracten gaan na 2 jaar over in een vast contract), het gewijzigde ontslagrecht en het gewijzigde procesrecht een feit.
De invoering van de WWZ wordt wel de grootste wijziging in het arbeidsrecht sinds de tweede wereldoorlog genoemd en heeft inderdaad niet te onderschatten gevolgen. We hebben u daar middels onze nieuwsbrieven en onze special “De Wet Werk en Zekerheid; de wijzigingen voor u op een rij gezet” over geïnformeerd. Nu is de praktijk aan zet: de kantonrechtersformule heeft plaatsgemaakt voor de transitievergoeding, maar hoe gaat de vergoedingenpraktijk zich ontwikkelen?; zullen werknemers na het sluiten van een beëindigingsovereenkomst inderdaad gebruik gaan maken van de wettelijke bedenktijd? Veel is nog onduidelijk en wij gaan het graag samen met u meemaken.
Wat wel duidelijk is, is dat ú hierop niet kunt wachten. Met de invoering van de Wet verandert bijvoorbeeld direct de wijze waarop u een ontslagaanvraag moet indienen bij het UWV. Daar zijn namelijk formulieren voor ontwikkeld. U zult ook de door u gebruikte modellen voor vaststellingsovereenkomsten WWZ-proof moeten maken. De werknemer moet daarin voortaan gewezen worden op de mogelijkheid om op zijn instemming terug te komen.
Kortom: met de wijziging van de Wet zal ook de manier waarop u met uw medewerkers contracteert en om gaat moeten veranderen. Wij staan u hierin natuurlijk graag met raad en daad terzijde.