Arbeidsrecht

Wetsvoorstel doorwerken na AOW-leeftijd aangenomen door de Eerste Kamer

Met ingang van volgend jaar wijzigt een aantal belangrijke arbeidsrechtelijk regels voor werknemers die doorwerken na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met een wetsvoorstel hierover van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doel van de wet is om het voor AOW’ers makkelijker te maken om door te werken op basis van een arbeidsovereenkomst. Dit doel moet met name bereikt worden door een aantal bezwaren die in de praktijk bij werkgevers leven, weg te nemen.

In de Wet werk en zekerheid die vanaf 1 juli van dit jaar van kracht is, is al geregeld dat een werkgever de arbeidsovereenkomst bij of na het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter kan opzeggen. Belangrijk daarbij is wel dat er geen pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst staat. Zo’n beding kan na de wetswijziging een averechts effect sorteren. Ook hoeft er bij het ontslag van een AOW-gerechtigde geen transitievergoeding betaald te worden.

Een andere maatregel die al eerder was ingevoerd is dat AOW-gerechtigden bij een reorganisatie als eerste zal moeten worden ontslagen. Pas daarna wordt afgespiegeld over de rest van de medewerkers. Deze regel wordt met de nieuwe Wet uitgebreid tot de publieke sector.

Met de invoering van de nieuwe Wet gaat de overheid een stap verder. Zo wordt de opzegtermijn voor een AOW gerechtigde teruggebracht naar één maand en wordt de periode waarin het loon moet worden doorbetaald bij ziekte teruggebracht van twee jaar naar dertien weken. In 2018 worden deze nieuwe maatregelen geëvalueerd en zal worden bepaald of de loondoorbetaling bij ziekte zelfs tot zes weken kan worden teruggebracht. Tot slot worden AOW-gerechtigden uitgesloten van het wettelijk recht om het aantal werkuren uit te breiden.

Kortom, de rechtspositie van de AOW-gerechtigde mag zich mag zich in grote belangstelling van de wetgever verheugen. Paradoxaal genoeg wordt het beoogde doel: het vergemakkelijken van doorwerken na de AOW-leeftijd, bereikt door het afnemen van arbeidsrechtelijke bescherming. Het is onze verwachting dat deze maatregelen inderdaad de al dan niet terecht bestaande angst van werkgevers zal doen verminderen. 

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: