Arbeidsrecht

Update: verruiming onbelaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 oktober 2021

Eerder hebben we u geïnformeerd over het onbelast doorbetalen van de vaste reiskostenvergoeding aan werknemers, nu werknemers meer thuiswerken en minder reiskosten maken. De tijdelijke verruiming van het onbelast doorbetalen van de vaste reiskosten zou eindigen per 1 januari 2021, maar is intussen een aantal keer verlengd.

Verruiming verlengd tot 1 oktober 2021

Het was enigszins te verwachten nu de corona crisis langer duurt, maar het kabinet heeft formeel bekend gemaakt dat de verruiming voor het onbelast doorbetalen van de vaste reiskostenvergoeding wordt verlengd tot 1 oktober 2021. Reden voor de verlenging is ongewijzigd: veel werknemers hebben nog steeds kosten die te maken hebben met het reizen voor werk. Voorbeelden zijn het verlengen van een OV-abonnement of vaste kosten voor een privé- of leaseauto. Daarnaast gebruiken veel werkgevers de vaste reiskostenvergoeding als een vergoeding voor thuiswerkkosten van hun werknemers.

Werkgevers mogen nu dus de vaste reiskostenvergoeding onbelast blijven doorbetalen aan hun werknemers tot in ieder geval 1 oktober 2021. Let wel, nog steeds geldt dat dit alleen mag indien de vaste reiskostenvergoeding al vóór 13 maart 2020 aan werknemers werd toegekend. Voor werknemers die op of ná 13 maart 2020 in dienst zijn gekomen geldt deze verruiming dus niet.

Situatie ná 1 oktober 2021

Indien werkgevers de vaste reiskostenvergoeding onbelast willen doorbetalen ná 1 oktober 2021, dan kan dat alleen indien de werknemers 128 van de 214 dagen per jaar (minimaal 60% dus) naar de vaste werkplek reizen. Werkgevers moeten deze aanwezigheid kunnen aantonen.

Alternatieve mogelijkheden

In plaats van het betalen van een vaste reiskostenkostenvergoeding, kunnen werkgevers er ook voor kiezen om de daadwerkelijk gemaakte reiskosten te vergoeden. Deze kunnen ook na 1 oktober 2021 onbelast worden vergoed. Ook kunnen werkgevers onderzoeken of zij de reiskostenvergoeding kunnen onderbrengen in de werkkostenregeling, dan wel om een alternatieve tegemoetkoming toe te kennen aan werknemers (bijvoorbeeld voor internet). Sommige kosten kunnen belastingvrij worden vergoed als ze noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden.

Toekomst

Zoals wij eerder schreven, onderzoekt het kabinet momenteel de mogelijkheden voor belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden na de Covid-19 crisis. De verwachting van het kabinet is dat ook in de toekomst meer werknemers thuis zullen werken. Het is dan ook goed mogelijk dat de verruiming van de onbelaste reiskostenvergoeding wederom wordt verlengd totdat meer duidelijk is over de toekomstplannen. Uiteraard zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Indien u vragen heeft over dit onderwerp of hulp wilt bij het aanpassen van de reiskostenregeling, kunt u contact met ons opnemen.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessen of mr. Francis ten Broeke van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen:

Menu