We gaan hervormen, maar nu nog even niet..
In het voorjaar van 2012, na het stuklopen van de onderhandelingen tussen de toenmalige regeringspartijen en gedoogpartner PVV, zag onder hoge druk het Lenteakkoord (ook wel Kunduz-akkoord genoemd) het licht. Dit akkoord voorzag onder meer in fundamentele wijzigingen in het ontslagrecht en de Werkloosheidswet (WW).
Na de verkiezingen van 2012 was het Lenteakkoord weer snel vergeten. Het Regeerakkoord dat op 29 oktober 2012 onder de naam Bruggen slaan het licht zag bevatte eveneens fundamentele wijzigingen in het ontslagrecht en de WW, maar de maatregelen waren op veel gebieden anders.
Nog geen half jaar later kan ook het Regeerakkoord, althans op de hier bedoelde punten, de prullenmand weer in. Op 11 april 2013 hebben de sociale partners een akkoord gesloten dat een belangrijk deel van de in het Regeerakkoord voorgenomen maatregelen opzij zet of uitstelt. De belangrijkste onderdelen van het sociaal akkoord voor de arbeidsrechtelijke praktijk zetten wij hierna voor u op een rij:
- De voorgenomen verkorting van de maximale periode waarin iemand een beroep kan doen op een WW-uitkering is voorlopig van de baan. De maximale WW-duur blijft tot 2016 38 maanden. Vanaf 1 januari 2016 wordt de door het Rijk gefinancierde uitkering geleidelijk beperkt tot 24 maanden. Parallel wordt de WW-uitkering anders worden georganiseerd. De eerste twee jaar zullen als gezegd betaald worden door het Rijk, over het laatste jaar worden afspraken gemaakt in de cao. Een hogere WW-premie moet de langere uitkeringsduur mogelijk maken.
- De geplande wijzigingen (ook wel versoepeling genoemd) in het ontslagrecht worden uitgesteld tot 2016. Nadien zou er een eenvoudiger en eerlijker systeem moeten komen waarbij de preventieve toets blijft bestaan. Ontslagen om een bedrijfseconomische reden worden voorgelegd aan UWV; ontslagen om een persoonlijke reden (bijvoorbeeld disfunctioneren) moeten worden voorgelegd aan de rechter. Let wel; dit is dus na deze kabinetsperiode.
- Flexwerken wordt aan banden gelegd:
- Nulurencontracten in de zorgsector worden verboden.
- Werkgevers krijgen strengere voorwaarden voor het uitgeven van tijdelijke contracten. Waar nu nog 3 contracten binnen 3 jaar mogen worden gesloten en bij een onderbreking van 3 maanden opnieuw mag worden geteld, zal de grens straks liggen bij 3 contracten binnen 2 jaar en zal pas na 6 maanden onderbreking een nieuwe “keten” beginnen.
- Verder wordt het gebruik van een proeftijd in contracten van 6 maanden of korter verboden.
- Wederom zijn afspraken gemaakt over de maximering van ontslagvergoedingen. De grens zou moeten liggen bij 75.000 euro of maximaal een jaarsalaris. Het uitgekeerde bedrag moet ingezet worden om een nieuwe baan te vinden. Deze maatregel hangt samen met de wijziging van het ontslagrecht, zodat ook op dit punt voor 1 januari 2016 geen wijzigingen te verwachten zijn.
- Werkgevers met minimaal 25 man personeel in dienst hoeven niet meer verplicht voor minstens 5 procent aan arbeidsgehandicapten aan te nemen. Alle werkgevers samen worden wel verplicht minstens 125.000 euro arbeidsbeperkten in dienst te nemen. Het kabinet staat garant voor 25.000 arbeidsplaatsen, het bedrijfsleven voor de rest.