Arbeidsrecht

Wetsvoorstel werk en zekerheid: De beoogde wijzigingen per 1 juli 2014 op een rij

Zoals bekend is het wetsvoorstel Werk en Zekerheid, voorzien van een aantal amendementen, intussen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer zal zich nu over het voorstel buigen en de verwachting is dat de plenaire behandeling medio mei 2014 zal plaatsvinden. De bedoeling is nog steeds dat de verschillende onderdelen van de wet daarna gefaseerd in werking treden:

  • de bepalingen ter versterking van de positie van flexwerkers per 1 juli 2014;
  • de wijziging van het ontslagrecht per ingang van 1 juli 2015; en
  • de WW vanaf 1 juli 2015/1 januari 2016.

Bij de behandeling in de Tweede Kamer is middels een amendement de invoering van de wijziging van de ketenregeling, aanvankelijk voorzien voor 1 juli 2014, verschoven naar 1 juli 2015. Met andere woorden: ook na 1 juli 2014 geldt nog dat er maximaal drie contracten op rij mogen worden gesloten tot een gezamenlijk maximum van drie jaar. Dit neemt niet weg dat een aantal andere wijzigingen, indien de Eerste Kamer het wetsvoorstel (tijdig) aanneemt, zullen gelden met ingang van 1 juli 2014. Het betreft de volgende wijzigingen:

Proeftijd in contracten voor bepaalde tijd
Een proeftijd in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zal alleen nog mogelijk zijn in een arbeidsovereenkomst voor langer dan zes maanden. Een in een tijdelijke arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter opgenomen proeftijdbeding is nietig. Ook wordt expliciet in de wettekst opgenomen dat geen nieuwe proeftijdbeding mag worden afgesproken wanneer tussen dezelfde partijen of met een opvolgend werkgever een opvolgend contract wordt afgesproken, tenzij dat nieuwe contract duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden eist.

Overgangsrecht:
De huidige regeling blijft van toepassing op arbeidsovereenkomsten die tot stand zijn gekomen vóór 1 juli 2014. Op arbeidsovereenkomsten aangegaan op of na 1 juli 2014 wordt het nieuwe recht van toepassing.

Concurrentiebeding in contracten voor bepaalde tijd
Het opnemen van concurrentiebeding in contracten voor bepaalde tijd wordt in beginsel verboden. Een concurrentiebeding in een tijdelijk contract zal alleen nog mogelijk zijn wanneer de werkgever in de arbeidsovereenkomst en gemotiveerd opneemt welke zwaarwichtige bedrijfsbelangen een concurrentiebeding noodzakelijk maken. Ontbreekt een dergelijke motivering, dan is het beding “nietig”.

Als wel een concurrentiebeding is opgenomen, voorzien van een motivering, dan is het beding “vernietigbaar”, indien en voor zover de werknemer door het beding onbillijk wordt benadeeld in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever. Die toets kennen we nu ook. De noodzaak voor het beding moet bestaan bij het aangaan en bij het eindigen van de arbeidsovereenkomst.

Overgangsrecht:
De huidige regeling blijft van toepassing op arbeidsovereenkomsten die tot stand gekomen zijn vóór 1 juli 2014. In alle arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd die op of na 1 juli 2014 worden gesloten waarin de werkgever een concurrentiebeding wil overeenkomen, zal de werkgever dus moeten motiveren welke zwaarwichtige belangen dat concurrentiebeding vereisen.

Aanzegverplichting bij contracten voor bepaalde tijd
In geval van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van zes maanden of langer moet de werkgever de werknemer straks uiterlijk één maand voor afloop van de arbeidsovereenkomst schriftelijk informeren over eventuele voortzetting én, in geval van voortzetting, de voorwaarden waaronder dat zou plaatsvinden. De aanzegplicht geldt niet bij contracten voor minder dan zes maanden en ook niet bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd waarbij de einddatum niet op een kalenderdatum is gesteld, zoals bij een contract voor vervanging bij ziekte of een bepaald project.

Als de werkgever zijn aanzegplicht verzaakt geldt het volgende:
– blijft de aanzegging geheel achterwege, dan is de werkgever een vergoeding ter hoogte van één maand loon verschuldigd;
– is de aanzegging te laat, dan is hij een vergoeding naar rato verschuldigd.

Let op: deze vergoeding is dus in principe ook verschuldigd wanneer de overeenkomst wel wordt voortgezet!

Overgangsrecht:
Deze wijziging heeft onmiddellijke werking, maar geldt niet voor arbeidsovereenkomsten die binnen een maand na inwerkingtreding van het gewijzigde artikel eindigen.

Overige wijzigingen per 1 juli 2014
Naast de bovenstaande wijzigingen zijn er nog enkele wijzigingen voorzien op het punt van uitzendarbeid en oproepcontracten, maar daar betreft het vooral de (on)mogelijkheid om bij cao nog specifieke afspraken te maken en de mogelijkheid om het gebruik van oproepcontracten voor bepaalde sectoren in te dammen.

Wees voorbereid
Hoewel de invoering van de bovenbedoelde wijzigingen nog altijd niet definitief is, is het zaak dat werkgevers zich hier toch alvast goed op voorbereiden. Met name de motivering van straks mogelijk op te nemen concurrentiebedingen in contracten voor bepaalde tijd moet goed worden doordacht en opgeschreven. Ook het niet tijdig agenderen van de straks mogelijk verplichte aanzegging kan tot grote schade lijden. Labré advocaten is u bij dit alles graag van dienst en we beantwoorden graag de aanvullende vragen die u mogelijk nog hebt.

Tot slot, de bovenstaande wijzigingen zijn, als zij doorgaan vinden, slechts de eerste stap op weg naar nog fundamenteler wijzigingen in de ketenregeling en het ontslagrecht. Wij blijven u van de ontwikkelingen op dit vlak natuurlijk op de hoogte houden.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: