Arbeidsrecht

Strengere regels voor beloningsbeleid financiële ondernemingen

Op 27 januari 2015 is de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen aangenomen door de Eerste Kamer. Deze wet zal grote invloed hebben op het beloningsbeleid van banken, verzekeraars en andere financiële ondernemingen in Nederland.

Met deze wet worden bestaande regels aangescherpt en worden nieuwe restricties geïntroduceerd. De nieuwe regels worden opgenomen in de Wet op het financieel toezicht (“Wft”).

Belangrijkste wijzigingen
De meest in het oog springende wijzigingen zijn de volgende:

  • bonusplafond van maximaal 20% van het vaste jaarsalaris:onder de nieuwe wet mag (behoudens bepaalde uitzonderingen) de variabele beloning niet meer dan 20% van het vaste jaarsalaris bedragen. Deze regel geldt voor alle personen die werkzaam zijn onder de verantwoordelijkheid van financiële ondernemingen. Dit bonusplafond is opmerkelijk, omdat de Europese regelgeving op dit punt minder streng is. Daarin wordt namelijk uitgegaan van een variabele beloning van maximaal 100% van het vaste jaarsalaris. Het kabinet is echter van mening dat een bonusplafond van 20% nodig is ter voorkoming van ‘perverse prikkels’ die kunnen uitgaan van een variabele beloning.
  • beëindigingsvergoeding van maximaal 100% van het vaste jaarsalaris:aan personen die het dagelijks beleid van de onderneming bepalen (oftewel: het management) mag onder de nieuwe wet geen beëindigingsvergoeding meer worden uitgekeerd die meer dan 100% van het vaste jaarsalaris bedraagt.
  • geen gegarandeerde variabele beloningen:onder de Regeling beheerst beloningsbeleid (“Rbb”) waren gegarandeerde variabele beloningen al verboden, maar dit verbod wordt nu ook verankerd in de wet. Gegarandeerde variabele beloningen zijn uitsluitend nog toegestaan in het eerste jaar dat een persoon werkzaam is voor de onderneming en enkel wanneer de onderneming beschikt over een solide eigen vermogen.
  • “clawback” regelgeving aangescherpt:De “clawback” regelgeving ziet op aanpassing en terugvordering van variabele beloningen en beëindigingsvergoedingen. Die regelgeving wordt met de nieuwe wet aangescherpt. Daarnaast worden deze regels van toepassing verklaard op alle personen die werkzaam zijn onder de verantwoordelijkheid van financiële ondernemingen.

Toepassingsbereik
De hoofdregel is dat deze wet van toepassing is op alle financiële ondernemingen in de zin van de Wft met zetel in Nederland, inclusief haar binnen- en buitenlandse dochterondernemingen. Denk bijvoorbeeld aan banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen. Deze wet heeft een breder toepassingsbereik dan de Rbb.

Sancties bij niet-naleving
Als financiële ondernemingen de regels van de nieuwe wet niet naleven, kunnen onder meer aanzienlijke boetes of dwangsommen worden opgelegd. Het kan hierbij gaan om bedragen van miljoenen euro’s. Verder wordt bij bepaalde overtredingen ook nog eens direct overgegaan tot publicatie van het boetebesluit.

Inwerkingtreding
De inwerkingtredingsdatum van deze wet is nog niet bekend. Wel wordt verwacht dat de wet op korte termijn in werking zal treden.

Met betrekking tot het bonusplafond is voorzien in een overgangsbepaling: tot en met 31 december 2015 is het bonusplafond niet van toepassing op de toekenning van variabele beloningen die voortvloeien uit een verplichting die vóór 1 januari 2015 door de financiële onderneming is aangegaan. Verder geldt voor beëindigingsvergoedingen dat tot en met 1 juli 2015 het maximum van 100% niet geldt voor vergoedingen waarover vóór 1 januari 2015 afspraken zijn gemaakt.

Aangezien de wet waarschijnlijk al op korte termijn in werking treedt, zullen financiële ondernemingen hun beloningsbeleid hier spoedig op moeten aanpassen (voor zover dit niet al is gebeurd). In dat kader is het belangrijk ervan bewust te zijn dat het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden niet zomaar mogelijk is. Hiervoor moet de juiste arbeidsrechtelijke route worden gevolgd en eventueel ook een compensatie aan werknemers worden geboden. Voor concrete adviezen hierover, kunt u uiteraard bij ons terecht.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: