Vastgoed / Huurrecht

Gemeente Amsterdam: woningdelen wordt waarschijnlijk eenvoudiger

Zoals op onze website al vermeld, willen Burgemeester en wethouders van Amsterdam de beleidsregels voor woningdelen versimpelen. Dit blijkt uit een recent persbericht. Het huidige beleid, dat begin 2014 is vastgesteld, blijkt niet bij te dragen aan het verlagen van de druk op de gespannen woningmarkt. Verder zijn de huidige regels (te) complex.

Om woningdelen gemakkelijker te maken willen B&W voortaan geen onderscheid meer maken tussen de regels voor kamerverhuur en de regels voor woongroepen. Kamergewijze verhuur is het verhuren van drie of meer kamers in een woning. Elke kamer wordt bewoond door een afzonderlijk huishouden met een eigen huurcontract. Toilet, keuken, badkamer en voordeur worden gedeeld. Woningdelen is de situatie waarin drie of meer personen in één zelfstandige woning samenwonen in de vorm van een woongroep op basis van één huurovereenkomst. Een belangrijke voorwaarde is dat de woongroep wordt gevormd op basis van eigen initiatief van de huurders. Woningdelen is alleen mogelijk in een woning in de vrije sector.

B&W willen het voortaan vooral aan de verhuurder en de huurder overlaten of alleen de kamer of de gehele woning wordt verhuurd. Daarnaast komt de lange lijst met voorwaarden voor een woongroep te vervallen. Volgens de gemeente is het de bedoeling dat bij een woongroep in de toekomst aan slechts twee voorwaarden moet worden voldaan. Er moet een gezamenlijke kamer zijn en er zullen specifieke geluidseisen gelden. Met deze maatregelen wil de gemeente invulling geven aan de ambitie om de regeldruk voor Amsterdammers te verminderen.

Om het beleid te kunnen aanpassen moet de gemeentelijke Huisvestingsverordening worden aangepast. Hiervoor is een apart traject nodig met een inspraakperiode. De gemeente start deze zomer een voorlichtingscampagne over woningdelen. Voor 1 januari 2019 evalueert het college opnieuw het woningdelen in de stad en de genomen maatregelen.

Labré advocaten heeft in 2013 namens een groot aantal vastgoedverhuurders haar zienswijze gegeven op de huidige beleidsregels. Labré advocaten zal de ontwikkelingen rond de aangekondigde aanpassing van het beleid monitoren en u daarover via haar website en nieuwsbrieven informeren.

Heeft u vragen over bovenstaand artikel, neem dan contact op met mr. Tim Boer, mr. Stephan Kloosterman, mr. Stefan Pentinga, mr. Nathalie Berenschot of mr. Siegrid Reitsma van de sectie Vastgoed.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: