Vastgoed / Huurrecht

Raad van State vernietigt bestemmingsplan wegens gebrekkig onderzoek naar de ruimtelijke gevolgen

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het bestemmingsplan ‘Wilhelminahaven’ van de gemeente Oosterhout vernietigd. Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag 3 augustus 2016.

Met het bestemmingsplan wilde de gemeenteraad van Oosterhout 233 woningen kunnen bouwen. Van deze woningen zou een deel gestapeld zijn. De gestapelde woningen zouden worden verdeeld over twee appartementengebouwen met een maximale hoogte van 22 meter en een woontoren met een maximale hoogte van 40 meter. Door deze plannen vreesden enkele omwonenden onder meer aantasting van hun privacy en verkeers- en parkeeroverlast. Zij kwamen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Verkeer
Door de omwonenden werd aangevoerd dat de verkeerstoename door het gebruik van de nieuwe woonwijk tot problemen voor de doorstroming op de (enige) ontsluitingsweg van het plangebied zou leiden. De gemeenteraad erkende dat de verkeersintensiteit al hoog was, maar meende dat de gevolgen van de verkeerstoename toch aanvaardbaar waren. Gezien de conclusies uit de diverse verkeersonderzoeken die in dit kader waren verricht, had de gemeenteraad naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak beter moeten onderbouwen dat de verkeerstoename door het plan niet tot onaanvaardbare gevolgen voor de doorstroming op de Bredaseweg zal leiden.

Windhinder
Daarnaast had de gemeenteraad volgens de Afdeling bestuursrechtspraak “niet inzichtelijk gemaakt” of in de omgeving van de nieuwe, 40 meter hoge woontoren onaanvaardbare windhinder kon optreden. In een notitie van een adviesbureau die de gemeenteraad bij het bestemmingsplan had gevoegd, was vermeld dat door zo’n hoge toren windhinder zou kunnen optreden en dat daarom een windklimaatonderzoek moest worden uitgevoerd. De gemeenteraad had dat nader onderzoek echter niet verricht, zonder toereikend te motiveren waarom hij dat niet had gedaan.

Gevolg van de uitspraak
Vanwege de samenhang van de vernietigde onderdelen komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot het eindoordeel dat het gehele bestemmingsplan moet worden vernietigd. Gevolg van de uitspraak is dat de gemeenteraad van Oosterhout een nieuw bestemmingsplan moet vaststellen als hij de woonwijk Wilhelminahaven wil verwezenlijken.

Conclusie
Bestemmingsplannen moeten voldoen aan het vereiste van een goede ruimtelijke ordening. Gemeenten dienen in dat verband zorgvuldig te onderzoeken of de ruimtelijke gevolgen van bestemmingsplannen aanvaardbaar zijn. Uit de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak blijkt dat een een gebrek aan onderzoek kan leiden tot vernietiging van een bestemmingsplan.

Lees hier de volledige uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak met zaaknummer 201509165/1.

Heeft u vragen over bovenstaand artikel, neem dan contact op met mr. Tim Boer, mr. Stephan Kloosterman, mr. Stefan Pentinga, mr. Nathalie Berenschot of mr. Siegrid Reitsma van de sectie Vastgoed.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: