Vastgoed / Huurrecht

Hof Amsterdam pakt de handschoen op in strijd tegen illegale toeristische verhuur (airbnb)

In twee recente arresten van het Gerechtshof Amsterdam maakt het hof korte metten met illegale toeristische verhuur van een woning in Amsterdam. Dit maakt de strijd tegen dergelijke toeristische (onder)verhuur makkelijker. Hieronder kort de hoofdlijnen:

– Gerechtshof Amsterdam 25 oktober 2016

In dit arrest was er sprake van dat een appartementsrechteigenaar zijn appartement telkens voor een korte periode tegen betaling verhuurde.

Op grond van het toepasselijke splitsingsreglement van de Vereniging van Eigenaars (VvE) is het appartement bestemd voor ‘woning met berging voor privé-doeleinden’. De centrale vraag is, volgens het hof, of verhuur van het appartement voor een korte periode en/of voor B&B-activiteiten wel binnen voornoemde bestemming valt en daarom is toegestaan. Dat is niet het geval.

Volgens het hof is er namelijk met de toeristische verhuur sprake van bedrijfsmatige exploitatie van het appartement en dus niet van een gebruik als woning. Dit is daarom in strijd met het splitsingsreglement en niet toegestaan, tenzij de VvE toestemming daartoe zou hebben gegeven.

De VvE heeft al een besluit genomen hierover en de toeristische verhuur niet toegestaan. Dit besluit werd door de appartementsrechteigenaar aangevochten en houdt dus stand. De appartementsrechteigenaar zal de toeristische verhuur moeten staken.

– Gerechtshof Amsterdam 17 januari 2017

In dit arrest is sprake van onderverhuur van een woning via Airbnb in strijd met de huurovereenkomst. Dat heeft zich in ieder geval 4 keer voorgedaan, zoals valt af te leiden uit beoordelingen op de website.

Vast komt te staan dat de huurwoning meer dan enkele keren gedeeltelijk is onderverhuurd. Aannemelijk is dat hoofdhuurder tijdens het verblijf van deze huurders niet steeds zelf in de woning aanwezig was. Ook was er sprake van overlast en was de toeristische verhuur in strijd met de regels van de VvE. Dat laatste is in lijn met het oordeel in voornoemd arrest.

Onderverhuur zonder voorafgaande waarschuwing is reeds een ernstige tekortkoming volgens het hof. Het hof acht dit alles bovendien een zodanig ernstige tekortkoming in de nakoming van de huurovereenkomst dat, ook indien het belang van huurder om zijn woning te behouden daarbij wordt betrokken, voldoende aannemelijk is dat de bodemrechter de huurovereenkomst zal ontbinden. De door verhuurder in kort geding gevorderde ontruiming wordt daarom toegewezen. Huurder zal de gehuurde woning moeten verlaten.

Deze twee arresten geven kortom twee zeer bruikbare handvatten om op te treden tegen illegale toeristische verhuur, zowel in het geval van verhuur door een huurder, als in het geval van verhuur door een appartementsrechteigenaar binnen een VvE.

Heeft u vragen over bovenstaand artikel, neem dan contact op met mr. Tim Boer, mr. Stephan Kloosterman, mr. Stefan Pentinga, mr. Nathalie Berenschot of mr. Siegrid Reitsma van de sectie Vastgoed.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: