Vastgoed / Huurrecht

Woningdelen: schriftelijke vragen raadsfracties VVD en D66 aan B&W

Eind december 2017 hebben de raadsleden Van Dantzig (D66) en Van Dijk (VVD) een aantal schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders (B&W) over het onderwerp ‘woningdelen’, Voor de vragen, klik hier.

Na afschaffing van de woongroepenregeling, die vanaf 2014 t/m 31 december 2016 gold, geldt binnen de gemeente Amsterdam de verplichting voor de pandeigenaar om voor bewoning van iedere zelfstandige woonruimte door meer dan 2 volwassenen een vergunning te verkrijgen. Deze situatie wordt namelijk door de gemeente als ‘omzetting’ van woonruimte beschouwd. Over deze nieuwe regels berichtten wij reeds begin 2017 op onze website (klik hier).

Woningdelen komt veel voorAlgemeen bekend is dat woningdelen zonder vergunning voorkomt in zo’n 12.700 woningen. Dat betekent dat naar schatting 50.000 Amsterdammers illegaal (want zonder vergunning) wonen. Voor overtreding van de vergunning kunnen zowel aan de pandeigenaar en de bewoners hoge boetes worden opgelegd. Ook kan de gemeente de pandeigenaar/bewoners dwingen om de illegale situatie (lees: het teveel aan bewoners) te beëindigen.

De raadsleden Van Dantzig en Van Dijk stellen hierover terecht de nodige kritische vragen aan B&W. Zo vragen zij onder meer of B&W de opvatting van D66 en de VVD delen dat woningdelers niet in angst zouden moeten leven met de vraag of ze wel of niet kunnen blijven wonen waar ze wonen. Ook vragen zij zich af of de huidige regels voldoende aansluiten bij de praktijk. 

Labré houdt vinger aan de polsLabré advocaten volgt het woningdeelbeleid van de gemeente sinds jaar en dag met een kritische blik. Namens een aantal verontruste vastgoedpartijen in Amsterdam heeft Labré advocaten de bovengenoemde problematiek reeds medio 2017 aangekaart bij de gemeenteraad en in het bijzonder bij de hiervoor genoemde raadsfracties. Labré zal de discussie over het woningdelen actief blijven volgen en zal de lezer via deze website op de hoogte houden van de beantwoording van de raadsvragen door B&W.

Heeft u vragen over bovenstaand artikel, neem dan contact op met mr. Tim Boer, mr. Stephan Kloosterman, mr. Stefan Pentinga, mr. Nathalie Berenschot of mr. Siegrid Reitsma van de sectie Vastgoed.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: