Arbeidsrecht

Update: verruiming onbelaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 juli 2021

Eerder hebben we u geïnformeerd over het onbelast doorbetalen van de vaste reiskostenvergoeding aan werknemers nu werknemers meer thuiswerken en minder reiskosten maken. De tijdelijke verruiming van het onbelast doorbetalen van de vaste reiskosten zou eindigen per 1 januari 2021, maar is intussen een aantal keer verlengd, laatstelijk tot 1 april 2021.

Verruiming verlengd tot 1 juli 2021
Gisteren heeft het kabinet bekend gemaakt dat de verruiming voor het onbelast doorbetalen van de vaste reiskostenvergoeding wordt verlengd tot 1 juli 2021. Reden voor de verlenging is dat veel werknemers nog steeds kosten hebben die te maken hebben met het reizen voor werk. Voorbeelden zijn het verlengen van een OV-abonnement of vaste kosten voor een privé- of leaseauto. Daarnaast gebruiken veel werkgevers de vaste reiskostenvergoeding als een vergoeding voor thuiswerkkosten van hun werknemers.

Werkgevers mogen nu dus de vaste reiskostenvergoeding onbelast blijven doorbetalen aan hun werknemers tot in ieder geval 1 juli 2021. Let wel, nog steeds geldt dat dit alleen mag indien de vaste reiskostenvergoeding al vóór 13 maart 2020 aan werknemers werd toegekend. Voor werknemers die ná 13 maart 2020 in dienst zijn gekomen geldt deze verruiming dus niet.

Toekomst
Het kabinet onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden na de Covid-19 crisis. De verwachting van het kabinet is dat ook in de toekomst meer werknemers thuis zullen werken. Het is dan ook goed mogelijk dat de verruiming van de onbelaste reiskostenvergoeding nog eens wordt verlengd totdat meer duidelijk is over de toekomstplannen. Uiteraard zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Indien u vragen heeft over dit onderwerp of hulp wilt bij het aanpassen van de reiskostenregeling, kunt u contact met ons opnemen.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessen of mr. Francis ten Broeke van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen:

Menu