Bestuursrecht

Beoogde wijziging van de Monumentenwet

Op 1 juli 2010 is een wetsvoorstel aanhangig gemaakt tot wijziging van de Monumentenwet 1988 en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in verband met de modernisering van de monumentenzorg.

Een van de belangrijkste redenen om de wet te wijzigen was het realiseren van “een versnelling en vereenvoudiging van de voorbereidingsprocedure voor een monumentenvergunning voor relatief eenvoudige ingrepen”.

Voor deze wijziging was de zogenaamde uniforme openbare voorbereidingsprocedure (hierna: de UOV) van toepassing op de monumentenvergunning. In het wetsvoorstel wordt nu voorgesteld de UOV niet meer van toepassing te laten zijn op relatief eenvoudige ingrepen. De Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) stelt regels voor een reguliere voorbereidingsprocedure waarbij het bevoegd bestuur binnen 8 weken beslist. De Wabo zal naar verwachting op 1 oktober 2010 in werking treden.

De wijziging zal op de monumentenvergunning-procedure van toepassing zijn. In plaats van binnen 26 weken moet dan binnen 8 weken (met een mogelijke verlenging van maximaal 6 weken) beslist worden op de aanvraag. De UOV is dan alleen nog van toepassing bij substantiële ingrepen aan een beschermd monument. Voorbeelden van substantiële ingrepen zijn: ingrijpende sloopwerkzaamheden, ingrijpende wijzigingen die vergelijkbaar zijn met sloop, reconstructie en herbestemming.

Volgens de minister zal met deze wijziging in de procedure van vergunningverlening in 70% van de gevallen de procedure verkort worden van 26 tot 8 weken. Het wetsvoorstel zal naar verwachting medio 2011 in werking treden.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ramon Riddermr. Douwe op de Hoek of mr. Stephanie Beaufort van de sectie Bestuursrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: