Bestuursrecht

LRT-advocaten in De Telegraaf

Op 17 augustus 2010 verscheen er op de voorpagina van De Telegraaf, een artikel onder de kop “Amsterdam besteelt eigenaar tweede huis”.

De Telegraaf reageerde hiermee op het feit dat de Gemeente Amsterdam kort daarvoor honderden eigenaren van een pied-a-terre in Amsterdam had aangeschreven, met de mededeling dat zij op straffe van een dwangsom verplicht waren deze woonruimte zelf als hoofdverblijf te betrekken danwel te verhuren conform het puntensysteem of te verkopen.

De Gemeente acht zich namelijk op grond van de Huisvestingsverordening bevoegd om woningen met een “puntenhuurprijs” van € 548,– of minder, die niet als hoofdverblijf gebruikt worden, als leegstaand te beschouwen. Op grond daarvan acht de Gemeente zich vervolgens bevoegd de hiervoor vermelde maatregelen te eisen van de eigenaar. Op die manier kan een huiseigenaar dus gedwongen worden zijn pied-a-terre in de hoofdstad voor maar enkele honderden euro’s per maand aan een derde te verhuren.

Ook mr. Tim Boer van LRT-advocaten werd in dit krantenartikel als advocaat-vastgoed aan het woord gelaten over dit onderwerp. Hij verklaarde dat hij wel bekend was met het rigide beleid van de Gemeente Amsterdam en de enorme gevolgen hiervan voor huiseigenaren. Hij meldde talloze zaken te kennen waarbij de verhuurder per saldo meer kwijt was aan hypotheeklasten dan hij aan huurinkomsten binnenkreeg. “Naar mijn idee is de regelgeving volledig doorgeschoten”, werd mr Boer vervolgens geciteerd.

Hij refereerde daarmee aan een uitspraak van het Europees Hof voor bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (het EHRM) uit 2005, waarin is bepaald dat de bescherming van het recht op eigendom met zich kan brengen dat de overheid huiseigenaren niet kan verplichten hun huis voor een niet-marktconforme prijs te verhuren (de zaak “Hutten-Czapska”).

De vraag is dan ook of dit handhavingsbeleid van de Gemeente Amsterdam niet in strijd is met Europese regelgeving. Vooralsnog zal dat de vraag blijven. Na dit artikel in De Telegraaf besteedde namelijk veel meer media aandacht aan dit onderwerp, zoals de NOS, de Wereldomroep, Elsevier, Trouw en Het Parool. Spoedig daarna verscheen er een brief van het college van B&W, waarin melding werd gemaakt van het feit dat de gemeente Amsterdam geen actief handhavingsbeleid zou toepassen op tweede woningen. De Gemeente heeft hierin toegezegd in november met voorstellen voor nieuw beleid komen. Tot die tijd geldt de handhavingsstop.

Het is dus afwachten wat er in november gaat gebeuren. Mocht de Gemeente alsnog actief gaan handhaven, dan zal LRT-advocaten in ieder geval direct de juridische procedures in werking stellen.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ramon Riddermr. Douwe op de Hoek of mr. Stephanie Beaufort van de sectie Bestuursrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: