Bestuursrecht

Inwerkingtreding Wabo opnieuw uitgesteld.

De inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is opnieuw uitgesteld. Dat werd recentelijk besloten door demissionair minister Huizinga van VROM. De wet zal nu op 1 oktober 2010 in werking treden.

Met de Wabo zal de zogenaamde omgevingsvergunning zijn intrede doen. In deze vergunning wordt een groot aantal bestaande vergunningen op het terrein van het omgevingsrecht ondergebracht, zoals bouwvergunningen en milieuvergunningen.

Wie nu bijvoorbeeld een huis of schuur wil bouwen, verbouwen, oprichten of gebruiken, krijgt te maken met veel vergunningen en voorschriften voor wonen, ruimte en milieu met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingtermijnen, leges en toezichthouders.

De Wabo biedt als voordeel voor burgers en bedrijven dat er voor al deze zaken voortaan nog maar één vergunningprocedure en één loket is. Volgens de regering zorgt de Wabo voor een betere en snellere dienstverlening van de overheid aan burger en bedrijven. Door de geïntegreerde vergunningverlening en handhaving ontstaat een doelmatige manier van werken. Daarnaast levert de omgevingsvergunning een flinke besparing op. De totale administratieve lastenverlichting komt uit op ruim 105,5 miljoen euro per jaar voor bedrijven. Voor burgers ontstaat een lastenverlichting van ruim 26,5 miljoen euro en 18.000 uur aan administratieve rompslomp per jaar, aldus VROM.

De reden voor het nieuwe uitstel is de ICT en de invoering bij de gemeenten en provincies. Deze overheden hebben meer tijd nodig om hun ICT-systemen aan te passen en te oefenen met het digitale loket, door middel waarvan vergunningaanvragen kunnen worden ingediend.

Vermoedelijk is dit de laatste keer dat de invoeringsdatum van de Wabo is verschoven. Er is besloten dat 1 oktober 2010 de definitieve ingangsdatum is.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ramon Riddermr. Douwe op de Hoek of mr. Stephanie Beaufort van de sectie Bestuursrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: