Er doen zich op dit moment een hoop ontwikkelingen voor in het vennootschapsrecht. Ten eerste is na lang wachten op 1 oktober 2012 de “Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht” in werking getreden. Daarnaast zal per 1 januari 2013 de “Wet Bestuur en Toezicht” in werking treden.
De “Wet Bestuur en Toezicht” voorziet in een aanpassing van de “tegenstrijdig belang” regeling en introduceert de mogelijkheid van een “one tier board”, hetgeen inhoudt dat een vennootschap naast het bestuur geen afzonderlijke Raad van Commissarissen heeft, maar in plaats daarvan het bestuur uit zowel uitvoerende als niet-uitvoerende bestuurders bestaat. Deze wet geldt voor zowel B.V.’s als N.V.’s.
In dit artikel richten wij ons op de nieuwe “Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht”. Deze wet kent veel keuzevrijheid (of: keuzemogelijkheden) bij het inrichten van de BV en kent beduidend minder oprichtingsvereisten dan het BV-recht zoals we dat hiervoor kenden. Op deze wijze kan een BV veel meer naar eigen wens en in overeenstemming met bijvoorbeeld andere Europese rechtsvormen worden ingericht.
Enkele van de veranderingen van het BV-recht zijn:
- de minimum stortingsplicht van € 18.000,– vervalt;
- de nieuwe mogelijkheid van aandelen zonder stemrecht of zonder winstrecht (op deze wijze kunnen zeggenschap en winstdeling binnen een BV worden gescheiden, hetgeen bijvoorbeeld bij familiebedrijven vaak gewenst is);
- de nieuwe mogelijkheid van aandelen van een bepaalde “soort” of “aanduiding” (letteraandelen) en de daarmee samenhangende mogelijkheid dat bestuurders en commissarissen niet door de algemene vergadering van aandeelhouders, maar door de aandeelhouders van een bepaalde soort of aanduiding worden benoemd;
- het stemrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders hoeft niet meer overeen te komen met de nominale waarde van de aandelen;
- de verplichting tot het opnemen van een blokkeringsregeling in de statuten vervalt;
- de nieuwe mogelijkheid om verplichtingen van verbintenisrechtelijke aard in de statuten op te nemen, waaraan ook een aandeelhouder die later instapt gebonden zal zijn (hier dient u bij de aankoop van aandelen dan ook alert op te zijn).
Daartegenover staat dat er meer eisen aan bestuurders worden gesteld en daarmee worden nieuwe gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid gecreëerd. Zo behoeft de algemene vergadering van aandeelhouders onder de nieuwe wet toestemming van het bestuur voor het doen van (dividend)uitkeringen. Het bestuur mag deze toestemming niet verlenen als de BV door de uitkering mogelijk niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Een bestuurder die in zo’n situatie toch toestemming voor de uitkering verleent, is hoofdelijk aansprakelijk voor de tekorten die daardoor in de BV ontstaan. Het omgekeerde geldt voor een aandeelhouder die een uikering aanvaardt, terwijl hij/zij wist of had behoren te weten dat de BV daardoor mogelijk niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen.
De “Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht” is per 1 oktober 2012 direct in werking getreden. Aanpassing van de statuten van uw BV is niet verplicht, maar kan onder omstandigheden nuttig zijn. Veel meer dan voorheen bestaat nu de mogelijkheid om de inrichting van uw vennootschap aan uw specifieke wensen omtrent samenwerking of bedrijfsoverdracht aan te passen. Bovendien zijn veel bepalingen in de bestaande statuten gebaseerd op oud dwingend recht, terwijl u hier nu van kunt afwijken.
Natuurlijk adviseren wij u graag over de diverse mogelijkheden om uw statuten “op maat” te maken in overeenstemming met uw specifieke wensen.