Ondernemings- en Insolventierecht

Vervroegd deponeren jaarrekening

In onze nieuwsbrief van 19 oktober 2012 informeerden wij u al over de invoering van de ‘Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht’ en de veranderingen die dat met zich mee bracht. Uit de praktijk is gebleken dat deze nieuwe regelgeving ook een (onbedoeld) gevolg heeft voor de termijn van het deponeren van de jaarrekening. Deze termijn is vervroegd voor de B.V. waarvan alle aandeelhouders tevens bestuurder zijn. Overschrijding van deze termijn kan leiden tot een boete of tot persoonlijke aansprakelijkheid in geval van faillissement, vandaar dat wij u middels dit artikel in het bijzonder op dit gevolg willen attenderen.

De jaarrekening dient te worden opgemaakt binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar. Op grond van bijzondere omstandigheden kan de algemene vergadering deze termijn met zes maanden verlengen. De opgemaakte jaarrekening wordt ondertekend door de bestuurders en de commissarissen. Vervolgens wordt de jaarrekening vastgesteld door de algemene vergadering. De termijn voor de vaststelling bedraagt twee maanden, tenzij de aandeelhouders eveneens bestuurder zijn. In dit laatste geval geldt de ondertekening van de opgemaakte jaarrekening ¬– sinds de nieuwe wetgeving – namelijk tevens als vaststelling en vervalt de vaststellingstermijn van twee maanden. Tenslotte dient de jaarrekening binnen acht dagen na vaststelling gedeponeerd te worden bij de Kamer van Koophandel.

Het gevolg van de ‘Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht’ voor de B.V. waarvan alle aandeelhouders ook bestuurder zijn, is dat de termijn voor het deponeren van de jaarrekening twee maanden vervroegd is. Omdat de ondertekening tevens als vaststelling geldt vervalt de vaststellingstermijn van twee maanden. Extra oplettendheid bij het vaststellen van de termijn voor het deponeren van de jaarrekening is daarom geboden. Het voorgaande wordt tot slot verduidelijkt door het volgende voorbeeld.

Voorbeeld
31 december 2012 einde boekjaar
Uiterste datum opmaken jaarrekening (dit geldt tevens als vaststelling): 31 mei 2013
Uiterste datum deponeren bij Kamer van Koophandel: 7 juni 2013

Of, indien er bijzondere omstandigheden zijn:
31 december 2012 einde boekjaar
Uiterste datum verlengingsbesluit: 31 mei 2013
Uiterste datum opmaken jaarrekening (dit geldt tevens als vaststelling): 30 november 2013
Uiterste datum deponeren bij Kamer van Koophandel: 7 december 2013

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Sjef Bartels, mr. Carry Dullaart, mr. Jordi de Pijper, mr. Jelmer Feenstra, mr. Jaap van der Steenhoven, mr. Laura Pordon, mr. Elze Bosma of mr. Emiel Brusse van de sectie Ondernemingsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: