Vastgoed / Huurrecht

Verhuurheffing door VvE alsnog niet toegestaan.

In de nieuwsbrief van oktober 2014 heb ik een uitspraak van de rechtbank Amsterdam behandeld (https://labre.nl/nl/nieuws/294670/verhuurheffing-door-vve-toegestaan). In deze uitspraak werd door de rechtbank Amsterdam geoordeeld dat een VvE een heffing aan verhurende eigenaren mocht opleggen voor iedere nieuwe verhuur, om daarmee extra kosten van deze verhuur te kunnen voldoen Tegen deze uitspraak is vervolgens hoger beroep ingesteld.

Uitspraak d.d. 21 juli 2015
In hoger beroep spitste het geschil zich toe op de vraag of de extra kosten van verhuur door diverse leden ten goede kwam aan alle gezamenlijke appartementseigenaren, of dat deze kosten enkel werden gemaakt ten behoeve van de verhurende eigenaren. Dit onderscheid is van belang, nu artikel 5:113 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de gezamenlijke eigenaren onderling voor een gelijk deel moeten bijdragen in gezamenlijke kosten. Gezamenlijke kosten kunnen alleen op een andere manier over de gezamenlijke eigenaren worden verdeeld, wanneer dit in het splitsingsreglement is vastgelegd, aldus het Gerechtshof.

Het Gerechtshof oordeelde dat extra kosten die gepaard gaan met verhuur, zoals het opstellen van een huurdersverklaring en het zorgen voor naleving van de reglementen door huurders, ten goede komen aan alle appartementseigenaren. De kosten die hiermee samenhangen moeten dan ook door alle gezamenlijke eigenaren gedragen worden.

Wel oordeelt het Gerechtshof dat de gedachte van de VvE bij de verhuurheffing – namelijk dat de extra kosten van verhuur gedragen moeten worden door de verhurende eigenaren, die hier ook financieel voordeel van hebben – begrijpelijk en redelijk is. Helaas kan dit niet via een besluit van de Algemene Ledenvergadering worden geregeld, maar zal dit via een wijziging van het splitsingsreglement moeten worden vastgelegd.

Conclusie
Op basis van de uitspraak van het Gerechtshof kan een VvE extra kosten voor verhuur dus niet zonder meer neerleggen bij verhurende eigenaren, hoe terecht dit ook moge zijn. In plaats daarvan zal de lastigere route van wijziging van het splitsingsreglement gevolgd dienen te worden. Een andere mogelijkheid is om – wanneer het splitsingsreglement toch moet worden gewijzigd – verhuur meteen maar helemaal aan banden te leggen.

Over het aan banden leggen van verhuur van appartementen in een VvE bestaat veel discussie die verder onbesproken zal blijven. Vraag is of de onderhavige uitspraak verhurende VvE-leden op langere termijn zal baten of zal schaden.

Heeft u vragen over bovenstaand artikel, neem dan contact op met mr. Tim Boer, mr. Stephan Kloosterman, mr. Stefan Pentinga, mr. Nathalie Berenschot of mr. Siegrid Reitsma van de sectie Vastgoed.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: