Ondernemings- en Insolventierecht

Versoepeling van de aansprakelijkheid van een commanditaire vennoot

De Hoge Raad heeft op 29 mei 2015 (ECLI:NL:HR:2015:1413) een uitspraak gewezen over de aansprakelijkheid van een commanditaire vennoot bij overtreding van het beheersverbod.

Een commanditaire vennootschap is een contractuele samenwerkingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, waarbij er twee soorten vennoten zijn: (i) een beherend vennoot en (ii) een commanditaire vennoot. Een commanditaire vennoot wordt ook wel een stille vennoot genoemd, omdat hij uitsluitend als geldschieter fungeert en op de achtergrond aanwezig mag zijn. De bedrijfsvoering van een commanditaire vennootschap wordt aan de beherende vennoten overgelaten.

Uitgangspunt voor de commanditaire vennoot is dat hij slechts aansprakelijk is voor het bedrag dat hij heeft geïnvesteerd in de commanditaire vennootschap. Echter, indien de commanditaire vennoot toch namens de commanditaire vennootschap naar buiten toe treedt en daden van beheer verricht, overtreedt hij het beheersverbod dat geldt voor een commanditaire vennoot. Door de overtreding wordt hij feitelijk een beherende vennoot en is hij hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de commanditaire vennootschap.

Voor 29 mei 2015 was de geldende leer dat bij overtreding van het beheersverbod niet van belang was of de wederpartij wist dat dat de desbetreffende vennoot een commanditaire vennoot was. Dus zelfs als de wederpartij wist dat hij handelde met een commanditaire vennoot die een daad van beheer verrichtte, werd de commanditaire vennoot door overtreding van het beheersverbod hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de commanditaire vennootschap. Dat de wederpartij wist dat hij handelde met een commanditaire vennoot en niet met een beherend vennoot deed daarvoor niet ter zake.

De Hoge Raad is nu teruggekomen van deze strenge leer. Bij de overtreding van het beheersverbod zal voortaan wél worden gekeken of de wederpartij van de hoedanigheid van de commanditaire vennoot op de hoogte was. Volgens de Hoge Raad dient de hoofdelijke aansprakelijkheid van de commanditaire vennoot achterwege te blijven indien dit in een onevenredige verhouding staat tot de aard en de ernst van het handelen van de commanditaire vennoot.

Het blijft echter van belang dat u als commanditaire vennoot geen daad van beheer verricht omdat u vervolgens aansprakelijk kunt zijn voor alle schulden van de vennootschap.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Sjef Bartels, mr. Carry Dullaart, mr. Jordi de Pijper, mr. Jelmer Feenstra, mr. Jaap van der Steenhoven, mr. Laura Pordon, mr. Elze Bosma of mr. Emiel Brusse van de sectie Ondernemingsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: