Professionele vastgoedverhuurders krijgen regelmatig te maken met ongewenst gedrag van hun huurders. Zo kan het gebeuren dat huurders woonruimte die zij zogenaamd zelf bewonen, zonder medeweten van hun verhuurder, onderverhuren aan toeristen. Dit is niet alleen vaak in strijd met het huurcontract, maar ook met gemeentelijke regels. Ook illegale wietplantages en dergelijke zijn aan de orde van de dag.
Vanzelfsprekend is het raadzaam om bij eerste constatering van dergelijke praktijken hier meteen actie op te ondernemen. Wij constateren in dit verband dat de gemeente Amsterdam op haar website goede sier maakt met het aanpakken van ‘woonfraude’. De gemeente nodigt een ieder die woonfraude signaleert uit om dit te melden via het zogenaamde ‘Meldpunt Zoeklicht’. Voor de link naar de website van de gemeente, klik hier.
Wat de gemeente hier echter niet bij vermeldt, is dat verhuurders die melding maken van een geval van woonfraude in een door hen verhuurde woning, hiervoor in de praktijk zelf kunnen worden beboet! Uit de praktijk is ons ten minste één geval bekend waarin de gemeente een verhuurder, die constateerde dat zijn huurder onderverhuurde aan toeristen en dit vervolgens bij de gemeente meldde, als ‘dank’ voor deze melding zelf een hoge boete kreeg.
Zoals bekend kunnen boetes voor woonfraude (in dit geval onttrekking van woonruimte aan de woningvoorraad) oplopen tot wel € 12.000,- per woning. In het betreffende geval wees de gemeente de verhuurder op zijn ‘eigen verantwoordelijkheid’ om dit soort zaken te voorkomen. De gemeente vond zelfs dat de verhuurder zijn probleem door het doen van de melding ‘op het bordje van de gemeente’ probeerde te leggen.
Om deze reden adviseren wij vastgoedverhuurders die illegale praktijken van hun huurders bij de gemeente willen melden, hier uiterst voorzichtig mee te zijn. Het verdient aanbeveling om de gemeente met de nodige omzichtigheid te benaderen en niet meteen open kaart te spelen. Daarbij kan het raadzaam zijn om hiervoor een advocaat in te schakelen. Uit de praktijk van Labré advocaten blijkt dat die aanpak vaak beter werkt dan het doen van een melding op Meldpunt Zoeklicht.