Ondernemings- en Insolventierecht

Familiebedrijven worden steeds internationaler

Via de media vernam ik dat er, in vergelijking met 2013, thans 15 % meer zaken gedaan worden buiten de landsgrenzen door familiebedrijven en MKB. Dit is goed nieuws want dat betekent dat we de crisis echt achter ons hebben gelaten. Dat er meer internationale zaken worden gedaan merken wij ook bij Labré. Zeer regelmatig werken wij samen met onze Warwick Legal Network (WLN) collega’s.

De onderwerpen variëren van aansprakelijkheid uit contract (Oostenrijk), misbruik van (proces)recht (België), intercompany leveranties (Tsjechië) en insolventie (Zwitserland) tot vastgoedtransacties (Portugal) en acquisities (Italië). En dan heb ik het nog niet eens over het coördineren van eenvoudige grensoverschrijdende incasso’s. Volgens het eerdergenoemde onderzoek zijn Azië en Noord-Amerika momenteel de export landen. Ook dat hebben we bij WLN gesignaleerd en dit heeft ertoe geleid dat WLN nu versterkt is met een geweldig efficiënt  kantoor (met 5 vestigingen) in India en met een fantastisch kantoor in North-Carolina (VS).  In mijn hoedanigheid van bestuurder van WLN heb ik dit kantoor in de VS bezocht en ik was erg onder de indruk van hun manier van werken. Vanuit North-Carolina gaan we WLN uitbreiden naar andere economische regio’s in de VS.

Direct na terugkomst uit de VS hebben wij onze WLN herfst-conferentie gehouden in Londen. Mij was verzocht daar één en ander te zeggen over de “CSR-directive”, de Europese Richtlijn over “Social Responsibility”, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Eind 2016 zou deze richtlijn moeten zijn omgezet in nationale wetgeving en wordt het verplicht voor grotere ondernemingen om een sociaal jaarverslag te maken. Nu zijn jaarverslagen normaal iets waar accountants bij helpen, maar in dit geval gaat het over milieumaatregelen, arbeidsomstandigheden, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, het voldoen aan internationale arbeidswetgeving, scholing, mensenrechten (en zaken doen met landen waar die worden geschonden), anti-corruptie maatregelen en voorkoming van betrokkenheid bij omkoping. Dit zijn zaken waar het verstandig kan zijn om eerst juristen te raadplegen over de inhoud van de verslaglegging, voordat accountants hun steentje bijdragen over de wijze van verslaggeving. Voor grotere ondernemingen wordt dit dus verplicht, maar voor kleinere ondernemingen kan deze sociale paragraaf een kans zijn om zichzelf te profileren, helemaal als grensoverschrijdend zaken worden gedaan. Bij keuze tussen handelspartners zal eerder worden gekozen voor een bedrijf dat aantoonbaar verantwoord onderneemt.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Sjef Bartels, mr. Carry Dullaart, mr. Jordi de Pijper, mr. Jelmer Feenstra, mr. Jaap van der Steenhoven, mr. Laura Pordon, mr. Elze Bosma of mr. Emiel Brusse van de sectie Ondernemingsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: