Bestuursrecht

Verhoging huren in ‘schaarste gebieden’ mogelijk gemaakt door wetswijziging

De huurprijs van huurwoningen waarvan de huurprijs onder de liberalisatiegrens (in 2011 € 652,52) ligt, wordt bepaald op basis van het puntenstelsel weergegeven in het ‘Besluit huurprijzen woonruimte’. Op 1 oktober jl. is een wijziging van dat Besluit van kracht geworden. Met deze wijziging is beoogd een hogere huurprijs mogelijk te maken voor gewilde woningen.

Aan het waarderingsstelsel in het Besluit is een punt toegevoegd; punt 13. Punt 13 maakt het mogelijk extra punten ter waardering van de woning toe te kennen als die woning in een zogenaamd ‘schaarste gebied’ ligt. De verschillende schaarste gebieden zijn aangegeven in het Besluit. Amsterdam is genoemd in de lijst en is dus ook een schaarste gebied.

Aan een woning in een schaarste gebied kunnen 15 extra punten worden toegekend. Woningen die gelegen zijn in een schaarste gebied en waarvan bovendien de WOZ-waarde per vierkante meter hoger is dan € 2.900,-, krijgen zelfs 25 extra punten. Het idee achter die regel is dat woningen die per vierkante meter duur zijn, gewild zijn en dat daarom een hogere huurprijs gerechtvaardigd is.

Let op: verhoging van de huurprijs van een woning is pas mogelijk bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ramon Riddermr. Douwe op de Hoek of mr. Stephanie Beaufort van de sectie Bestuursrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: