Bestuursrecht

Uitbreiding en aanpassing Wet Bibob

Consequenties voor de vastgoedsector
Het is inmiddels al weer tien jaar geleden dat de Wet Bibob is ingevoerd (Wet bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur). Op grond van deze wet kan de overheid vergunningen weigeren of intrekken om te voorkomen dat met behulp van de vergunning zwart geld wordt witgewassen of strafbare feiten worden gepleegd.

Sinds de invoering van de Wet Bibob in 2002 heeft LRT-advocaten veel ondernemers en particulieren bijgestaan in rechtszaken in het kader van de Wet Bibob. In die zaken heeft LRT-advocaten voor haar cliënten met regelmaat succes kunnen boeken, zoals het verkrijgen van een bouwvergunning of het voorkomen van een sluiting van een horeca-onderneming.

Als ondernemer of particulier bent u er het meest bij gebaat om juridische geschillen met de overheid te voorkomen. Daarom adviseert LRT-advocaten u bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium over de ins and outs van de Wet Bibob. LRT-advocaten springt daarbij in op actuele ontwikkelingen.

Een van die ontwikkelingen is dat in 2013 hoogst waarschijnlijk de ‘Evaluatie- en uitbreidingswet Bibob’ in werking zal treden. Dit wetsvoorstel regelt onder andere dat ook de vastgoedsector onder de werking van de Wet Bibob zal komen te vallen. Hierdoor krijgt de overheid met name bij vastgoedtransacties de mogelijkheid om partijen waarmee zij zaken doet via een Bibob-onderzoek te screenen. Met vastgoedtransacties worden de volgende handelingen bedoeld:

  • het verwerven of vervreemden van een recht op eigendom (koop/verkoop o.g.);
  • het vestigen, vervreemden of wijzigen van een zakelijk recht (recht van erfpacht, vruchtgebruik, hypotheek, enzovoort);
  • huur of verhuur;
  • het verlenen van een gebruikrecht;
  • de deelname aan een rechtspersoon, een commanditaire vennootschap of een vennootschap onder firma die het recht op eigendom of een zakelijk recht met betrekking tot die onroerende zaak heeft of die onroerende zaak huurt of verhuurt.

Het wetsvoorstel is al aangenomen door de Tweede Kamer en ligt momenteel bij de Eerste Kamer. Uiteraard zal LRT-advocaten via deze nieuwsbrief en via onze website melding maken van verdere ontwikkelingen in het wetgevingsproces.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ramon Riddermr. Douwe op de Hoek of mr. Stephanie Beaufort van de sectie Bestuursrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: