Bestuursrecht

Ontwerpbestemmingsplan

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum heeft van 25 januari tot en met 7 maart 2013 het ontwerpbestemmingsplan Postcodegebied 1012 ter inzage gelegd. In deze nieuwsbrief wordt beschreven wat dit voor u kan betekenen.

Plangebied
Het ontwerpbestemmingsplan omvat het oudste gebied van Amsterdam. Het plangebied wordt globaal begrensd door het Singel (westzijde), de Prins Hendrikkade (noordzijde), de Geldersekade, de Kloveniersburgwal (oostzijde) en de Amstel (zuidzijde). Dit gebied heeft de postcode 1012 en hiernaar is het plan genoemd.

Wat is de functie van een bestemmingsplan?
Een bestemmingsplan regelt hoe de percelen en panden binnen dit gebied mogen worden bebouwd en gebruikt. Het kan zijn dat de bouw- en gebruiksmogelijkheden voor uw perceel of pand worden gewijzigd. Dit kan voor u voordelig of nadelig zijn. U ontvangt hierover in de regel geen brief van de gemeente, maar dient dit zelf vast te stellen aan de hand van de bestemmingsplankaart en de bijbehorende regels.

Omzettingsmogelijkheid kantoorfunctie naar woonfunctie
Een opvallend uitgangspunt van het ontwerpbestemmingsplan is dat het dagelijks bestuur kan besluiten dat in werkpanden groter dan 1000 m2 die voorheen gereserveerd werden voor een kantoorfunctie, wonen voortaan mogelijk wordt gemaakt, met uitzondering van de begane grondverdieping. De achtergrond daarvan is dat de vraag naar grootschalige kantoorpanden de afgelopen jaren sterk is gedaald.

Uitsterfconstructie ‘economisch laagwaardige’ functies
Binnen het plangebied hebben zich de afgelopen jaren de nodige sekswinkels, seksinrichtingen, souvenirwinkels, speelautomatenhallen, geldwisselkantoren, massagesalons, belwinkels, minisupermarkten en seed-, grow- en headshops gevestigd. Volgens het stadsdeel zorgen deze economisch ‘laagwaardige’ functies voor een ongewenste druk op het woon- en leefklimaat en mogen er niet meer van deze functies bijkomen. Voor bestaande vestigingen geldt volgens het ontwerpbestemmingsplan een uitsterfregeling: zij mogen niet meer terugkeren op de locatie als zij zijn vervangen door een andere functie. Voor sekswinkels en seksinrichtingen geldt alleen voor bepaalde straten en stegen een uitsterfregeling.

Procedure
Op dit moment is nog sprake van een ontwerpbestemmingsplan. Gedurende bovengenoemde termijn van de terinzagelegging kan een ieder schriftelijk of mondeling zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken aan de deelraad van stadsdeel Centrum. Bent u het niet met het ontwerpbestemmingsplan eens, dan is het raadzaam uw zienswijze tijdig kenbaar te maken. Op die manier voorkomt u dat u niet meer bij de bestuursrechter in beroep kunt gaan tegen het uiteindelijke besluit van de deelraad tot vaststelling van het bestemmingsplan.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ramon Riddermr. Douwe op de Hoek of mr. Stephanie Beaufort van de sectie Bestuursrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: