Arbeidsrecht

Eerste tussentijdse evaluatie WWZ

In de afgelopen maanden hebben wij u regelmatig geïnformeerd over de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ). De wet is sinds 1 juli jl. volledig van kracht en wij zijn intussen, samen met u, volop ervaringen met deze nieuwe wet aan het opdoen.

Ook Minister Asscher heeft intussen een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met daarin zijn eerste bevindingen met de WWZ. In deze brief zijn onder meer interessante statistieken opgenomen over ontslagaanvragen behandeld via het UWV. Het UWV presteert volgens deze evaluatie goed. Ruim 90% van de ontslagaanvragen wordt in één ronde afgedaan.  Daardoor en door afschaffing van de verplichte tussenkomst van de Ontslagadviescommissie, is de proceduretijd aanmerkelijk korter geworden. De streeftermijnen worden echter (nog) niet altijd gehaald.

In de brief wordt ook aandacht besteed aan de jurisprudentie die intussen is verschenen op het punt van “ernstig verwijtbaar handelen”. De Minister concludeert dat rechters hier terughoudend mee omgaan. Dat betekent voor de praktijk dat er niet snel aanleiding is om een vergoeding toe te wijzen die afwijkt van de transitievergoeding. In die zaken waarin er dan toch ruimte was voor toewijzing van zo’n aanvullende, “billijke vergoeding”, varieerde de hoogte daarvan tussen de
€ 2.000,= bruto en € 30.654,05 bruto.

Klik hier om de hele Kamerbrief en bijlagen te lezen.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: