Arbeidsrecht

Belangrijke uitspraak: verruiming vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekering

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? En heeft u zich al eens bij uw verzekeraar gemeld met een juridisch probleem? Dan heeft u vast gemerkt dat de hoofdregel is dat u wordt geholpen door een eigen jurist van de verzekeraar en dat u doorgaans niet zelf uw advocaat mag kiezen.

Hier is in het verleden veel ophef over geweest en in 2013 heeft het Europese Hof van Justitie dan ook bepaald dat een rechtsbijstandverzekerde wél zelf een advocaat mag kiezen in een gerechtelijke of administratieve procedure, waarbij de kosten voor rekening komen van de verzekeraar. Er bestond alleen nog discussie over de vraag: wanneer is nu sprake van een gerechtelijke of administratieve procedure?

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs duidelijkheid gebracht: de term ‘administratieve procedure’ moet ruim worden uitgelegd: een rechtsbijstandverzekerde mag óók zelf een advocaat kiezen in het geval een procedure bij het UWV wordt gevoerd of bij een bezwaarprocedure.

Dit is goed nieuws voor particulieren die verzekerd zijn en bijvoorbeeld vanwege bedrijfseconomische redenen via de UWV-route worden ontslagen. Keerzijde kan echter zijn dat de premies van rechtsbijstandverzekeraars omhoog gaan om deze extra kosten te kunnen dekken.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: