Bestuursrecht

Pandeigenaren opgelet: uitstel tot 1 april 2020 om woningdelen te legaliseren.

In ons nieuwsbericht van 7 november jl. schreven wij over de wijzigingen die per 1 januari 2020 gaan plaatsvinden in de (nieuwe) Huisvestingsverordening Amsterdam (HVV 2020).

De gemeenteraad heeft woensdag 18 december 2019 en donderdag 19 december 2019 vergaderd over de HVV 2020. Gisteren heeft de gemeenteraad de HVV 2020 aangenomen.

De regel waarover de afgelopen tijd het meest is gesproken, betreft de regel over het woningdelen. Van woningdelen wordt gesproken als meer dan twee volwassenen een woning bewonen. In Amsterdam is voor woningdelen een zogeheten omzettingsvergunning verplicht.

Aan de verlening van een omzettingsvergunning worden per 1 januari 2020 strengere voorwaarden en voorschriften verbonden. Eén van deze voorschriften betreft het verplicht stellen van individuele schriftelijke huurcontracten tussen de pandeigenaar en iedere woningdeler.

Voor de vergadering van de gemeenteraad luidde de regel van het overgangsrecht van de (concept) HVV 2020 dat vóór 1 januari 2020 aangevraagde omzettingsvergunningen zouden worden verleend op basis van de in 2019 geldende voorwaarden. Onder die voorwaarden gold nog niet de verplichting voor een individuele schriftelijke huurcontract tussen pandeigenaar en iedere woningdeler.

De gemeenteraad heeft gisteren echter besloten om de voornoemde termijn van 1 januari 2020 te verlengen tot 1 april 2020.

Aan pandeigenaren wordt hierdoor langer de tijd gegund om een omzettingsvergunning aan te vragen, zonder dat ze aan iedere woningdeler een individueel schriftelijk huurcontract hoeven aan te bieden.   

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ramon Riddermr. Douwe op de Hoek of mr. Stephanie Beaufort van de sectie Bestuursrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen:

Menu