Arbeidsrecht

Afschaffing VAR en invoering modelcontracten

Na een lang voorbereidingstraject en veel aandacht in de media is de kogel nu toch door de kerk: de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers wordt afgeschaft. Op 2 februari 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het plan van staatssecretaris Wiebes van Financiën.

In plaats van de VAR kan worden gewerkt met modelcontracten van de Belastingdienst. Aan deze contracten kan “zekerheid” worden ontleend omtrent de loonheffingen. Partijen kunnen ook eigen contracten voorleggen aan de Belastingdienst, waarna de Belastingdienst uitsluitsel geeft of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. Zekerheid bestaat uiteindelijk alleen als de contracten in de praktijk ook worden nageleefd en zelfs dan is deze niet absoluut, want er kan (bijvoorbeeld) discussie met de Belastingdienst ontstaan over wat ondergeschiktheid inhoudt. De zekerheid die er wel was (en nu nog even is) met de VAR, neemt onder het nieuwe stelsel dus af. Het gebruik van modelcontracten of het voorleggen van eigen contracten aan de Belastingdienst is overigens niet verplicht, maar wel zeer aan te raden.

De nieuwe wet zal per 1 mei 2016 in werking treden. Na die datum zullen geen VAR’s meer worden verstrekt en kan aan bestaande VAR’s geen vrijwaring worden ontleend. Vervolgens geldt er een overgangsperiode van een jaar, waarin terughoudend wordt gehandhaafd, zo heeft Wiebes toegezegd.

Ons advies is om, als er nieuwe contracten met zzp’ers moet worden gesloten, vanuit praktische overwegingen, alvast aan te sluiten bij de modelcontracten. Voor bestaande contracten geldt dat deze vooralsnog ongewijzigd kunnen blijven, juist ook omdat er een goede kans is dat de modelcontracten van de Belastingdienst nog wijzigen. Wij raden aan om na 1 mei 2016 ook met die contracten aan de slag te gaan. Tot slot: let op dat uw zzp’ers tot 1 mei 2016 over een VAR beschikken.

Voor meer informatie of vragen over het bovenstaande kunt u contact opnemen met mr. Ron Andriessenmr. Francis ten Broeke of mr. Liza Krijgsheld van de sectie Arbeidsrecht.

Labré advocaten stelt haar nieuwsberichten zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze nieuwsberichten kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Dit artikel delen: